vrijdag 31 januari 2014

Van Pac-man naar Catherine Wheel

Allereerst even heel gauw en heel trots mijn laatste afgemaakte project laten zien:


Ik vind ‘m leuk. Naar dit patroon. Gehaakt met Noro Aya (kleur 13, als ik me goed herinner), met een rand van Rowan Felted Tweed, kleur Duck Egg. De rand komt uit het geweldige Around the Corner Crochet Borders (nummer 93). Deze omslagdoek was in een week klaar, want lekker materiaal en makkelijk patroon, en ik heb een jurk waar hij precies bij past. Oh ja, en wol en mijn huid gaan even niet zo lekker samen, dus ik wilde per se iets wat minder wollig was. Gelukt.

En dan nu weer snel terug naar HET dekentje. Deel 4 heeft ons allen in de winkel heel wat hoofdbrekens bezorgd, want we vonden de Catherine Wheels geen van allen mooi. En waarom niet? Omdat het niet zozeer Catherine Wheels zijn als wel Pac-man wheels. Hier, kijk maar:


We hadden al vastgesteld dat ík een zeurpiet en een pietepeut ben, maar wij in de winkel, en verschillende klanten, zijn dat blijkbaar ook. Dinsdag hebben we zitten brainstormen over een mogelijk oplossing om Pac-man zijn mondje te laten sluiten. Na het uitproberen van diverse verschillende Catherine Wheel patronen (die uiteindelijk toch allemaal Pac-man patronen bleken), en veel gehannes en uitgeprobeer, heb ik iets verzonnen.

Het Wheel uitgevonden, zeg maar.

Of niet. Misschien heeft iemand anders zoiets al lang ergens beschreven, maar dan weet ik daar in ieder geval niets van. Mocht je, net als wij, in het duister tasten over de raadselen van het Catherine Wheel, dan volgt hier een beschrijving en een foto van wat ik heb gedaan.

Ten eerste heb ik een naald genomen die anderhalve maat groter is dan de naald die ik voor de rest gebruik. Deze Rowan Felted Tweed Aran variant haak ik met 5,5 – voor de Pac-man Catherine Wheel gebruik ik 7. In toer 2 en 4 van het Catherine Wheel patroon (toer 9 en 11 van de deken) doe je het volgende: na een cluster van 4 (begincluster)of 7 (in de rest van de toer), haak je 3 lossen, en vervolgens haak je een halve vaste in de steek waar je zojuist het zevende onaffe stokje hebt gehaakt:


Daarna ga je verder met het patroon, dus een vaste in de volgende steek, 3 lossen, een cluster van 7 stokjes, 3 lossen, een halve vaste in de 7e steek van het cluster, een vaste in de volgende steek, enzovoort.
Zo sluit je het rondje en wordt je Pac-man zowaar een heus Wheel.

Ik heb een Pelle-vrij weekend, dus ik ga heerlijk genieten van mijn dekentjes, mijn spinnewiel, familiebezoek en van het bos in dit prachtig mooie weer. 't Atelier staat midden in het bos, en om even een indruk te geven van de locatie: dit is de plek waar ik 's ochtends en 's middags Pelle van de taxibus haal:


Kan slechter, toch?

Veel liefs,
Tante An.

11 opmerkingen:

Chris zei

Ziet er wel een stuk mooier uit. Ga dat eens proberen.

nelleke markesteijn zei

Als er toch geen NORO was ;-))). Maar het is wel een beauty geworden. En dat Duck egg, wat een mooie zachte kleur.
Over de Catherinewheel, dat pacmnan uiterlijk vond ik ook heel irritant. Hoezo een "wheel" dacht ik. Jij hebt dat heel keurig opgelost. Maar ik moet eerlijk zeggen, dat ik je uitleg niet helemaal snap.
Is die halve vaste een toevoeging in het midden waardoor het rechter komt? En in de foto maak je die boven het nu mooi dichte wieletje, maar hoe is die nou zo mooi gekomen???
Groetjes, Nelleke

Anna zei

Beautiful !!!
Anna

Jantine van M zei

Wauw die omslagdoek is super mooi! En wat haak jij snel!:-)

Monique Koomans zei

Ik moet eerlijk toegeven dat ik week 4 nog niet heb gemaakt. Maar altijd handig dat ik, als ik hem ga maken, hierop terug kan vallen. Want de dichte is echt veel mooier!
En de foto in het bos, prachtig! Wat een mooie plek om te wonen!
Groetjes Monique

Doortje zei

Dank je wel voor de tip en uitleg. Ik heb er graag gebruik van gemaakt!!

quiltelle zei

Wat toevallig dat ik vandaag op je site kom. Gisteren heb ik ook geconstateerd dat het Wheel mooier moet kunnen. Vanmorgen alles uitgetrokken. Ik dacht dat ik de vaste kon vervangen door een half vaste maar ik denk dat jouw oplossing beter is. Dat ga ik zeker proberen.
Groeten Elle

AnitaS zei

Bedankt voor de uitleg. Ik heb het gelijk opgeslagen.

Cath'seye zei

Hallo An, ik ben Cathy uit de winkel van Riet. Kan ik de foto's van het verloop van mijn tas naar jouw blog sturen? De Catherine's wheel is inderdaad veel beter zo!!!! Goed gepuzzeld, joh! Groetjes!

Annemarie zei

Hé Cathy,

Gelukkig! Ik had jou al nodig want ik wil natúúrlijk de foto's van jouw tas laten zien. Stuur maar naar m'n e-mailadres: amcdevries at gmail punt com. Leuk leuk!

Groetjes,
Annemarie.

marmarel zei

Dat is een handige tip! Bij mij is het niet zó uitgesproken trouwens, net alsof er een 'hapje' uit het rondje is. Ik heb al heel los gehaakt, mss valt het daardoor al minder op. Ik ga de deken er niet om uithalen (ben al verder), maar ik ga het bij een volgende toer wel proberen.
Groetjes, Marijke